Vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Veel mensen denken daarbij meteen aan het knuffelen van Afrikaanse weeskindjes of zeeschildpadjes redden aan de Zuid-Amerikaanse kust. Het kan ook anders.

Op dit moment werken we aan een film over European Voluntary Service (EVS). Dit is een manier om voor een langere periode, maximaal 12 maanden, naar een Europees land te gaan om vrijwilligerswerk te doen. Het budget daarvoor wordt beschikbaar gesteld vanuit de Euopese Unie. Het doel is om kennis te maken met andere culturen en nieuwe vaardigheden en competenties te leren.

Filmweek GGTV

Voor de film volgen we drie Nederlandse (oud)vrijwilligers en twee projecten in Nederland waar buitenlandse vrijwilligers actief zijn. Het is een leuke en afwisselende opdracht waarbij we inmiddels al opnames hebben gemaakt bij de redactie van ‘Hart van Nederland’ en de Bataviawerf in Lelystad.

Jorim, oud EVS vrijwilliger in Zweden:

“De mensen in het dorp waar ik verbleef waren gesloten en afwachtend. Het eerste contact kwam tot stand in de sauna, waar ik in mijn blote kont veel gesprekken heb gevoerd over koetjes en kalfjes.”

We gaan verder nog filmen in poppodium P60 in Amstelveen en een asielzoekerscentrum in Brussel. Wat die plekken met elkaar te maken hebben kun je zien in maart 2015. Dan zal de film online komen ter promotie van EVS.