Hoe maak ik een goede video?

Video marketing is hot. Iedereen heeft het er over. Dus jij wilt ook zelf video maken voor je bedrijf of organisatie.

Maar waar moet je beginnen?

Hoe zorg je ervoor dat de video’s die je maakt een professionele uitstraling hebben?

Tijdens de cursus filmen en monteren krijg je veel tips en adviezen over filmen, interviewen, storytelling met beeld en editen/monteren. Zo kun je in korte tijd jouw video’s op een hoger niveau brengen.

Uitgebreide cursus filmen en monteren – 4 dagen (3 – 6 deelnemers)

Cursisten filmen en monteren tijdens de cursus video items maken.

Deelnemers aan de cursus video items maken in actie.

Het maken van video’s is een vak. Dat leer je niet in een paar dagen. Wel kunnen we in deze variant van 4 dagen training veel meer de diepte in dan tijdens 1 of 2 dagen.

Tijdens de eerste twee dagen hebben we meer tijd om je camera goed te leren kennen, we gaan veel meer oefenen en we geven persoonlijke feedback. De twee montagedagen gaan niet alleen over de basisfuncties, maar over alle facetten van het monteren, zowel technisch als inhoudelijk.

Hoe ziet het verdiepingsprogramma er uit?

Dag 1 – Techniek

De techniek staat centraal tijdens de eerste cursusdag. We gaan uitgebreid kijken naar je eigen camera. Welke functies heeft deze? Hoe kun je hier optimaal gebruik van maken? Het gaat dan bijvoorbeeld om scherpstellen, de verschillende vormen van belichting en witbalans. We leren de voor- en nadelen van filmen met automatische functies en/of handmatig filmen. Tijdens oefeningen ontdek je de mogelijkheden van je eigen camera.

Daarnaast bespreken we andere apparatuur die nodig is om goede films te kunnen maken: stabilisatie, microfoons, licht.

Vervolgens gaan we aan de slag met het filmen zelf. Je leert diverse technieken om professionele shots en composities te maken. Deze technieken breng je meteen in de praktijk tijdens een aantal uitdagende oefeningen. Deze oefeningen worden plenair uitgebreid van feedback voorzien, waardoor je van ons leert én van elkaar. Zo kom je al snel tot een kwaliteitsslag in je eigen films.

We analyseren ook een aantal voorbeeldfilms op het gebied van compositie. Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Wat is de zeggingskracht van verschillende soorten shots?

Dag 2 – Inhoud

We beginnen de dag met het onderdeel interviews. Dit is een onderwerp waar veel mensen wel ervaring mee hebben, maar dan zonder camera. Interviewen met een camera vergt een andere techniek. Wij geven je tips en advies om het beste resultaat uit jouw video-interview te halen.

Deze tips zijn zowel technisch (hoe krijg ik het beste geluid & licht?), inhoudelijk (welke vragen moet ik stellen?) als op het gebied van compositie (hoe maak ik een professioneel interviewshot?).

We gaan het geleerde direct in de praktijk brengen door middel van twee oefeningen: het filmen van een interview én het afnemen van een interview. Ook neem je plaats voor de camera, zodat je ervaart hoe het is om een camera op je gericht te hebben tijdens een interview.

Na dit onderdeel gaan we kijken naar de inhoudelijke voorbereiding van het maken van een video-item. Hoe haal ik het meeste uit mijn opnametijd? Het is belangrijk om te gaan filmen met een plan. Wat is daar het voordeel van?

We leren je hoe je een verhaallijn bedenkt, een voorgesprek voert, een script schrijft en een draaiboek maakt.

Aan de hand van echte praktijkvoorbeelden laten we het proces zien van het ontstaan van een compleet video-item.

Tenslotte gaan we aan de slag met je eigen filmplannen. Tussen dag 2 en 3 krijg je een filmopdracht mee naar huis. We gaan deze opnames samen voorbereiden, zodat je vol vertrouwen op pad kunt gaan. Aan het eind van de dag heb je een opzet van een verhaallijn, script en draaiboek gemaakt.

Dag 3 – Monteren (basiskennis)

De 3e dag van de cursus gaat over monteren. We gaan aan de slag met het gefilmde materiaal. De eerste montagedag is vooral technisch. Je leert alle basisfuncties kennen van het programma Adobe Premiere (Pro of Elements). We nemen je mee langs alle stappen van monteren, zoals ordenen, spotten, metaloggen, knippen en plakken, het maken van een ruwe montage, het werken met meerdere sporen en het bewerken van geluid. Ook vertellen we iets over het gebruiken van muziek en de bijbehorende rechten. Aan het eind van dag 3 ben je al een heel eind op weg als het gaat om jouw video-item.

Hoe maak ik een goede video?

Dag 4 – Monteren (inhoud en verdieping)

Op dag vier gaan we echt de diepte in qua montage. We behandelen een stuk theorie over monteren. Wanneer maak je welke keuze? Wat is het effect van verschillende soorten montages? Hoe bouw je een verhaal op in je montage?

Aan de hand van verschillende voorbeelden laten we zien wat het effect kan zijn van verschillende montagetechnieken.

We kijken kritisch met je mee naar je eigen montage en geven je gerichte feedback zodat je het beste resultaat behaalt.

We gaan ook in op wat meer specialistische montagekennis zoals kleurcorrectie, overgangen en het toevoegen van titels, foto’s en andere grafische elementen.

Aan het eind van de dag laten we zien hoe je het beste je video-item kan exporteren en online kan verspreiden. We bekijken de voor- en nadelen van YouTube, Vimeo, LinkedIn, Instagram en Facebook.

Cursist Johan Seijbel van Seijbel Photography vertelt over zijn ervaringen met de cursus:

“In vier dagen hebben we per persoon veel bereikt en iedereen heeft een film af.”

Resultaat

Aan het eind van deze vier dagen heb je een compleet afgemonteerd professioneel video-item gemaakt. Dit is bijvoorbeeld een korte bedrijfsfilm over je eigen onderneming, of een mooi videoverslag van een evenement van jouw organisatie, of een instructiefilm die je in kan zetten in je bedrijf.

Hoe maak ik een goede video?

Nazorg

Bij de cursus hoort ook nazorg. Tot 12 maanden na afloop van de cursus kun je verdere vragen stellen over dingen die niet lukken of je eigen video’s delen en feedback krijgen.

Data

12 & 13 september, 10 & 11 oktober 2024 (5 plekken vrij)

SCHRIJF JE IN!

Locatie

De Nieuwe Stad, Amersfoort

Investering

De investering van deze uitgebreide cursus bedraagt €1149,- per persoon*.

Dit bedrag is exclusief 21% BTW

Deze investering is inclusief:

  • 4 dagen training met ervaren trainer (9:30 – 16:30)
  • Lesmateriaal & documentatie
  • Lunch bij Het Lokaal
  • Koffie, thee, koekjes
  • 12 maanden kosteloos support (telefoon & mail)
  • Toegang tot digitale leeromgeving Filmen en Monteren
  • Extra: Boek “Films Maken” van Roemer Lievaart
  • Certificaat van deelname

LET OP: Voor deze cursus geldt een minimum van 3 deelnemers. Na inschrijving informeren we je z.s.m. of de cursus doorgaat. Het maximum aantal deelnemers is 6.

Docenten

Arjen Hoeve en Matthijs de Raad hebben meer dan 15 jaar ervaring in de wereld van film en video. Als afgestudeerde journalisten zij ze begonnen als redacteuren en verslaggevers bij onder andere ANP, KRO en NTR. Inmiddels hebben ze met hun videoproductiebedrijf GGTV al honderden video’s geproduceerd voor veel verschillende opdrachtgevers. Dit doen ze met aandacht voor inhoud en de betrokken mensen.

Arjen & Matthijs zijn enthousiaste docenten die het leuk vinden kennis over te dragen, te adviseren en jou de kneepjes van het vak bij te brengen.

Subsidie

*Ben je werkzaam in de creatieve of culturele sector? Voor zowel werknemers als zelfstandigen is subsidie beschikbaar als je deze cursus wil volgen. Je kan een groot deel van het cursusbedrag terug krijgen via Werktuig PPO!

Kijk op deze website voor meer informatie:

https://werktuigppo.nl/

SCHRIJF JE IN!

Ik heb bij Arjen en Matthijs van GGTV de vierdaagse cursus filmen & monteren gevolgd. Het is een goed opgebouwde cursus met duidelijke uitleg en veel voorbeelden op het gebied van film- en montagetechnieken. Ook is er veel ruimte om te oefenen en vragen te stellen. Arjen en Matthijs kijken daarnaast graag mee om feedback geven. Daarbij is het prettig dat je de cursus in een relatief kleine groep volgt, zodat er voor iedereen voldoende aandacht is. Ik vond het vier leuke, leerzame dagen en beschik nu over een goede basis om zelf video’s te maken. Aanrader! – Martha Martens, communicatiemedewerker Zorggroep Alliade

We bieden deze cursus aan in drie varianten. De andere twee varianten zijn:

Spoedcursus filmen en monteren – 1 dag (1 – 2 deelnemers)

Basiscursus filmen en monteren – 2 dagen (4 – 8 deelnemers)