Leuk! Je hebt Ă©Ă©n of meerdere video’s gemaakt (of laten maken door ons). Hopelijk ben je tevreden met het eindresultaat. In zeker zin begint het nu pas voor je. Want hoe zorg je ervoor dat jouw doelgroep deze video ook echt te zien krijgt? In dit artikel geven we je daarvoor een paar tips. Succes!

Waar gaan we het allemaal over hebben?

  1. Uploaden
  2. Titel & Tekst
  3. Website
  4. Nieuwsbrief
  5. LinkedIn & Facebook
  6. Delen via je netwerk

Uploaden (naar YouTube en Vimeo)

De belangrijkste eerst stap in het verspreiden van jouw video is dat deze ook daadwerkelijk online te bekijken is. Dit gebeurt bijna altijd via bestaande video platformen zoals YouTube en Vimeo. Welk platform je kiest hangt af van je eigen voorkeuren en doelen.

Eerder schreven we al een artikel over de voor- en nadelen van YouTube en Vimeo. Dit artikel kun je hier lezen.

Als je meer wilt weten over het aanmaken van een YouTube account en kanaal kun je deze video bekijken:

Titel & Tekst

Op elk videoplatform is het mogelijk om jouw video te voorzien van een titel en een begeleidende tekst.

Het is belangrijk om een heldere en pakkende titel te verzinnen voor jouw video. Dit zal mensen sneller doen besluiten om jouw video te gaan kijken.

Voorbeeld:

Stel dat je een video hebt gemaakt over het opknappen van een wijk of buurt. Dan kun je deze natuurlijk een titel geven als:

“De Videowijk is opgeknapt”

Dit is misschien niet heel inspirerend en wekt weinig nieuwsgierigheid op. Beter zou zijn om deze titel te gebruiken:

“De Videowijk: Van achterstandsbuurt naar mooiste wijk van Zwollywood”

of

“Zo wordt de Videowijk de mooiste wijk van Zwollywood”

Een goede titel maakt de kijker nieuwsgierig naar de inhoud van de video.

In de begeleidende tekst zet je een korte samenvatting van het onderwerp en kun je doorlinken naar je website en andere relevante websites. Hoe beter je omschrijving van de video is, hoe beter je gevonden zal worden. Het vermelden van URL’s in de tekst is goed om mensen naar je website te laten gaan.

Website

EĂ©n van de meest voor de hand liggende plaatsen om jouw video te laten zien is natuurlijk op de website van jouw bedrijf of organisatie. Als de video online is dan kun je deze op je eigen website insluiten/embedden.

Weet je niet hoe dat werkt? Lees dan dit artikel.

Maar waar plaats je de video op je website?

Als het even mogelijk is, zorg er dan voor dat je video op de homepage te vinden is. Dit is de pagina waar de meeste bezoekers op binnen komen. Een goede video op je homepage kan echt het verschil maken tussen het blijven op een website of weer verder kijken. Als videoproductiebedrijf is het voor ons natuurlijk een must om een video op onze homepage te hebben. Dit is bij ons dan ook het eerste dat een bezoeker te zien krijgt:

Video op de homepage

 

Iets lager op de homepage kan natuurlijk ook.

Nieuwsbericht

Misschien heb je op de website van jouw bedrijf of organisatie wel een pagina met nieuwsberichten staan. Zorg dan ook zeker voor een artikel over de video. Of een artikel waar de video onderdeel is van een groter verhaal. Bijvoorbeeld als je een video over een bepaald project of product hebt gemaakt.

Specifieke pagina

Het is ook goed voor de vindbaarheid dat de video op meerdere pagina’s te bekijken is. Je kan bijvoorbeeld een video over je bedrijf of organisatie goed kwijt op een ‘Over ons’ pagina.

Een video over een project, product of bijeenkomst kun je plaatsen op de pagina die daar meer informatie over geeft.

Link naar je videokanaal

Je hebt vast al een koppeling gemaakt tussen de sociale media die jouw organisatie gebruikt (Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram). De bezoeker kan doorklikken naar deze profielen. Zorg ervoor, als je dat al niet hebt gedaan natuurlijk, dat jouw videokanaal ook te vinden is op deze manier. Dus maak een klikbaar logo’tje die linkt naar jouw YouTube of Vimeo kanaal.

Nieuwsbrief

Veel organisaties en bedrijven sturen een (on)regelmatige nieuwsbrief naar hun relaties. Daar moet de video natuurlijk ook in verwerkt worden. Het is helaas niet zo dat mensen in de nieuwsbrief zelf de video kunnen bekijken. Dit is altijd een link naar een video.

Door het klikken op deze link zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken zullen meer mensen geneigd zijn je video te bekijken.

Zorg ervoor dat de lezer van je nieuwsbrief ook daadwerkelijk een plaatje van de video heeft om op te klikken. We noemen dit meestal een ‘thumbnail’.

Voorbeelden van thumbnails

In dit artikel geven we je tips voor het maken van een goede thumbnail.

GGTV Thumbnail Service

Voor een klein bedrag leveren wij een goede thumbnail die je kan gebruiken voor jouw video. Deze thumbnail bestaat meestal uit een (bewerkte) videostill uit jouw video die is voorzien van een pakkende tekst. Als je andere wensen hebt kan dat natuurlijk ook.

De prijs voor een custom made thumbnail is €75.

Sommige e-mail marketing programma’s voegen automatisch een thumbnail toe. Zoals MailChimp. Zij gebruiken de ‘thumbnail’ die je ook op YouTube of Vimeo ziet.

Welke link verwerk je dan in je nieuwsbrief? Je kan natuurlijk de link gebruiken naar je YouTube video. Maar het is beter als de link de lezer doorstuurt naar een pagina op je website. Zo kan de kijker direct meer lezen over wat jouw bedrijf of organisatie doet.

LinkedIn & Facebook

Natuurlijk kun je ook veel mensen bereiken via Facebook en LinkedIn. Als je bedrijf of organisatie ook actief is op deze sociale media dan is het zeker aan te raden je video ook daar te delen.

Het ligt voor de hand om ook hier de video te delen door middel van een videolink vanuit YouTube of Vimeo. Dit heeft wel Ă©Ă©n groot nadeel. Als je op deze manier je video deelt, zal deze niet automatisch worden afgespeeld in de ‘feed’ van jouw kijker.

Dit is makkelijk op te lossen door niet een link te delen, maar door je video direct te uploaden naar Facebook en LinkedIn. Dit betekent dus dat je jouw videobestand direct op Facebook en LinkedIn zet. Als dan iemand langs deze video scrollt in zijn of haar ‘feed’ dan zal deze direct beginnen met afspelen. Hierdoor zal iemand eerder geneigd zijn om te blijven kijken.

Let op, deze video’s worden standaard afgespeeld zonder geluid! Het is daarom ook van belang om tekst of ondertiteling te gebruiken in jouw video. Zo is direct duidelijk waar de video over gaat en zal iemand nog langer blijven kijken.

YouTube heeft een functie waarbij automatisch ondertiteling wordt aangemaakt. Deze ondertiteling bevat vaak nog veel fouten. Dus het kost je nog wel wat tijd om deze te perfectioneren. Hoe dit precies werkt kun je hier bekijken.

GGTV Ondertiteling

Wij kunnen ook ondertiteling verzorgen voor jouw video!

Informeer bij ons naar de kosten. Ondertiteling kan al vanaf €50 per video.

Delen via je netwerk

Een belangrijk hulpmiddel om je video te delen om er voor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen jouw video zien is je netwerk. Zet deze ook zeker in!

Begin bij de mensen die in jouw video te zien zijn. Misschien heb je wel een video gemaakt met 5 verschillende werknemers van jouw bedrijf. Of een video met 4 vrijwilligers binnen jouw organisatie. Zodra de video online is kun je hen vragen om de video ook te delen in hun eigen netwerk. Dit kan via LinkedIn, Facebook, e-mail, etc.

Vraag mensen al voordat de video online te zien is. Weet je wanneer je de video wil gaan delen? Vraag dan vooraf al mensen uit je netwerk om de video ook te delen. Denk daarbij aan betrokkenen bij jouw bedrijf of organisatie, maar zeker ook mensen binnen jouw netwerk die misschien wel interesse hebben in het onderwerp. Stuur ze even een mailtje of een berichtje met de boodschap dat er een nieuwe video onderweg is en de vraag of ze delen willen delen. Zo ben je weer even in beeld bij je netwerk en hopelijk heb je er een paar ambassadeurs bij die bijdragen aan het delen van jouw video.

E-mail handtekening

Het zou goed kunnen dat je belangrijkste manier van communiceren e-mail is. Dan is het slim om in je e-mail handtekening een link te maken naar je video. Eventueel met een wervend tekstje erbij. Een leuke handtekening trekt de aandacht en daardoor zullen jouw contacten de film misschien ook wel gaan kijken.

Wil je weten hoe dat moet? Lees dan eens dit artikel.

Tot slot

Niets is zo jammer als weinig kijkers voor een video waar je hard aan hebt gewerkt. Hopelijk hebben we je met deze tips een stap op weg geholpen om van jouw video een kijkcijferkanon te maken.

We willen hierbij wel vermelden dat er geen garantie is op hoge kijkcijfers. De algoritmes van de sociale media zijn zo ondoorzichtig dat er geen ‘gouden formule’ is. Ook is er heel veel aanbod van online video dus opvallen is lastig.

Het gaat in ieder geval niet vanzelf. Dus bedenk een aantal concrete acties om je video te delen en ga aan de slag. Wellicht ontstaat er iets heel moois!

Heb je vragen over deze tips? Neem contact met ons op.