De beste manier om een film of video op je eigen website te zetten is door deze te ‘embedden’ via YouTube of Vimeo. Embedden wordt in het Nederlands ‘insluiten’ genoemd.

Embedden is eigenlijk het integreren van een (deel van een) andere webpagina op je eigen website. In dit geval gaat het dus om een video. Je kan een video embedden als deze op YouTube staat of Vimeo. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Waarom zou je een video embedden?

  • Het is makkelijk.
  • Het scheelt veel dataverkeer op je website.
  • Je kunt veel dingen naar eigen inzicht aanpassen.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe het werkt.

Zet je film online

Zorg ervoor dat je video op YouTube of Vimeo staat. Lees in dit artikel welk platform je het beste kunt gebruiken. Hiervoor heb je een account nodig. Als je deze nog niet hebt kun je deze eenvoudig aanmaken op de betreffende websites. Voor YouTube is een Google of Gmail account ook bruikbaar. Voor Vimeo zal je een nieuw account moeten aanmaken. Wij adviseren overigens het Vimeo Plus account, hier moet je wel een jaarlijks bedrag voor betalen.

Vervolgens ga je de video uploaden. Bij YouTube zie je rechts bovening je scherm een icoontje van een camera met een + daarin. Druk hierop om je video te uploaden. De rest wijst zich vanzelf.

Bij Vimeo is de upload functie bijna niet te missen. Op verschillende plekken in je account kun je een nieuwe video toevoegen. Dit werkt via een knop met ‘New Video’.

Embedden met YouTube

Als je film online is kun je deze op je eigen website gaat embedden. Open de pagina van je YouTube video. Dat ziet er zo uit:

Onderaan de video zie je het knopje ‘Delen’. Klik daar op. Je krijgt nu verschillende mogelijkheden om de film te verspreiden, waaronder de verkorte URL, maar ook de optie ‘Insluiten’. Klik daar ook op.

Als je op insluiten hebt geklikt krijg je de volgende opties te zien.

Het omcirkelde gedeelte is een HTML-code. Veel websites hebben een CMS (Content Management Systeem) waarmee je de teksten en foto’s op je website kan aanpassen. Je kunt de video embedden als jouw CMS systeem ook HTML code kan herkennen. Vaak heb je bij het invoeren van teksten de optie om over te schakelen van een tekst-editor naar HTML. Bij elk CMS is dit weer anders, maar met een beetje zoeken kom je er wel uit.

Bij YouTube kun je verschillende opties aan en uitzetten. Je kan ook de grootte van je video aanpassen. Bedenk dus goed wat je wil.

Kopieer de code en plak deze in je website of weblog.

Als je het bericht of de pagina opslaat en publiceert zie je als het goed is je eigen video op je website verschijnen.

Let op: Bij WordPress kun je ook alleen de korte videolink in je CMS systeem plaatsen. WordPress herkent deze link en zal deze omtoveren tot een embedded video. Maar op deze manier heb je wel minder controle over de instellingen van jouw video.

Voor uitgebreide informatie kun je kijken op de website van YouTube.

Embedden met Vimeo

Op Vimeo werkt embedden bijna hetzelfde, maar ook net even anders. Zodra je video online staat zie je het volgende scherm.

Rechts bovenin de video zie je een button ‘Embed’. Als je daar op klikt dan kopieert je computer de HTML code om de video in te sluiten. Dit is een snelle manier om te embedden, maar je kan niks zelf instellen. Dit is wat ons betreft wel één van de voordelen van Vimeo: het customizen van je embedded video´s. Als je hier mee aan de slag wil dan zijn er twee manieren. De eerste is het klikken op ‘Player’. Je kan nu in en om de video op een aantal plekken klikken en wat aanpassingen maken aan het uiterlijk van je video. Als je nog meer opties wilt dan klik je op ‘Advanced’ en vervolgens in het menu op ‘Embed’. Hier heb je superveel opties om je speler helemaal in te stellen zoals jij wilt.

Je kan heel makkelijk het formaat, opties, teksten, logo en zelfs de kleur van de player aanpassen.

Als je al deze stappen hebt gevolgd dan gaat het zeker lukken om je video op je eigen website te plaatsen.

Hopelijk is alles duidelijk. Mocht je nog vragen hebben of meer willen weten. Stuur ons een berichtje!