Een thumbnail voor je video, wat is dat eigenlijk?

Je hebt vast wel eens op de homepage van YouTube gekeken. Je ziet dan een verzameling plaatjes waar je op kan klikken. Al deze plaatjes leiden je naar een video toe. Deze plaatjes noemen we ’thumbnails’. Dit plaatje zie je ook altijd als je de video embed op een website of dus op de homepage van YouTube of op jouw YouTube-kanaal. Een thumbnail is eigenlijk het visitekaartje van jouw video.

Elke video die je op YouTube zet, wordt automatisch voorzien van een thumbnail. YouTube kiest deze zelf uit je video. Eigenlijk is dat één frame uit jouw video, een still.

In de instellingen van jouw video kun je standaard kiezen uit drie verschillende thumbails:

Drie stills uit jouw video om als thumbnail te kiezen in YouTube

Het is fijn dat een thumbnail automatisch wordt aangemaakt voor jouw video. Maar is dit echt de beste weergave van de inhoud van jouw verhaal? Meestal niet. Sterker nog, met name bij mensen die iets vertellen is het lastig om een still te vinden waarop ze een beetje ‘normaal’ kijken.

Je kan dit zelf uitproberen door een video op een willekeurig moment stop te zetten en te kijken hoe het gezicht van de hoofdpersoon er uit ziet. Meestal heeft diegene de ogen half dicht, trekt een gekke bek of is te veel aan het bewegen.

Dus zowel inhoudelijk als in beeld geeft de standaard thumbnail meestal niet de juiste boodschap.

En dat terwijl thumbnails juist erg geschikt zijn om mensen nieuwsgierig te maken naar jouw video. Een goede thumbnail zorgt er voor dat iemand de video eerder zal gaan kijken.

Het is daarom zeker aan te raden om zelf een thumbnail te maken en naar YouTube te uploaden. Zoals je in het plaatje hierboven kunt zien is daar ook een mogelijkheid voor.

Maar waar moet een goede thumbnail aan voldoen? Wij geven je een aantal tips:

We beginnen even met de technische kant van het verhaal. YouTube zelf stelt een aantal eisen aan een thumbnail:

  • De resolutie moet minimaal 1280 x 720 pixels zijn. Dit is HD resolutie.
  • De thumbnail moet altijd een beeldverhouding hebben van 16:9. Als dit niet het geval is dan wordt het plaatje aangepast.
  • Je kunt de volgende bestanden uploaden: jpg, gif, bmp of png
  • Het bestand mag maximaal 2 MB groot zijn.

Je kan een thumbnail makkelijk maken met een programma als Photoshop, maar Paint behoort uiteraard ook nog steeds tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er andere programma’s die handig zijn voor thumbnails zoals Befunky, Adobe Spark of Canva.

GGTV Thumbnail Service

Als deze termen echt je pet te boven gaan dan kun je de communicatie- of ontwerpafdeling van jouw organisatie inschakelen. Als dat niet mogelijk is dan kunnen wij je ook verder helpen.

Voor een klein bedrag leveren wij een goede thumbnail die je kan gebruiken voor jouw video. Deze thumbnail bestaat meestal uit een (bewerkte) videostill uit jouw video die is voorzien van een pakkende tekst. Als je andere wensen hebt kan dat natuurlijk ook.

We werken hiervoor samen met professionele grafisch ontwerpers.

De prijs voor een custom made thumbnail is €75.

Maar hoe ontwerp je nu zelf een goede thumbnail? Waar moet deze aan voldoen?

Combinatie beeld en tekst

De beste thumbnails bestaan uit een combinatie van een krachtig beeld en een (korte) tekst.

Het plaatje dat je laat zien moet een goede weergave zijn van wat er in jouw video te vinden is. Wij maken daarom wel vaak gebruik van beelden die echt in de video te zien zijn. Maar dan bewerken we die met een tekstje. Als je voor een heel ander beeld kiest dan loop je het risico dat mensen niet willen kijken omdat ze zich misleid voelen.

Een goede keus is om een beeld van jouw hoofdpersoon of hoofdpersonen in actie te laten zien. Mensen in beeld werkt altijd goed. Met name als je kijker een gezicht kan zien met echt emoties. Herkenbaarheid is belangrijk. Maar als jouw video gaat over een product dan ligt het voor de hand om dat product te laten zien.

Wij kijken altijd onze video’s terug en zoeken naar beelden die opvallen, mooi zijn en echt iets laten zien. Soms is alleen een krachtig beeld genoeg.

Thumbnails op basis van krachtig beeld

Vervolgens ga je aan de slag met de tekst. Het is heel belangrijk deze echt kort te houden. Dat is goed voor de leesbaarheid. Daarnaast kijken steeds meer mensen video’s op hun smartphone. Daar zijn de thumbnails een stuk kleiner. Dan wordt je tekst dus minder goed leesbaar als je veel woorden gebruikt. Kort en krachtig dus!

En zoals we ook beschrijven in dit artikel is het handig om een tekst te verzinnen die nieuwsgierig maakt.

Wij hebben bijvoorbeeld een film gemaakt over Housing First. Een werkwijze om dakloosheid tegen te gaan, waarbij de doelgroep eerst een huis krijgt en direct daarna hulpverlening. In plaats van dat ze eerst een lang hulpverleningstraject moeten volgen voordat ze een huis krijgen.

We zouden er dus voor kunnen kiezen om als titel de naam van de werkwijze te nemen:

Housing First

Maar dit dekt de lading niet goed. De kijker moet iets meer geprikkeld worden. Stel bijvoorbeeld een vraag:

Housing First: dé oplossing voor dakloosheid?

Of:

Oplossing voor dakloosheid? Geef iemand een huis.

Of een korte prikkelende samenvatting:

Eerst een huis, dan hulpverlening. Housing First.

Het resultaat is dan dit:

Wat is verder nog goed om te weten?

Van links naar rechts

We lezen van links naar rechts. Het is daarom handig om de belangrijkste informatie links in beeld te plaatsen. Dit is waar iemand als eerste naar kijkt. Zo kan de kijker sneller zien waar je video over gaat.

Tijdcode

Op YouTube is meestal rechts onderin de tijdcode te zien. Dit zal over je plaatje heen vallen. Zorg er daarom voor dat er rechts onderin geen belangrijke informatie staat.

Overzicht

Hou het simpel en overzichtelijk. Te veel informatie in een thumbnail is ook niet aantrekkelijk. Dus een simpel maar krachtig beeld gecombineerd met een korte tekst.

Als je dit allemaal een beetje onder de knie hebt dan kun je nog een stap verder gaan door te kiezen voor een template. Je maakt dan een standaard thumbnail met een standaard design, bijvoorbeeld op het gebied van lettertype, kleurgebruik en beeldverhouding. Dit is in het begin wat meer werk, maar het maakt het uiteindelijk makkelijker om snel een thumbnail te maken.

Een template met een vast design zorgt voor herkenbaarheid bij de kijker. Dit is natuurlijk met name het geval als je veel video’s maakt voor jouw bedrijf of organisatie. Denk hierbij aan YouTube programma’s zoals BOOS.

Veel plezier met het maken van jouw thumbnails! Mocht je meer willen weten of gebruik willen maken van onze thumbnail service dan kun je ons een bericht sturen.