Na de succesvolle documentaire ‘Het is nooit af: dromen van een nieuw stad’ zijn we nu volop bezig met het vervolg. Als pioniers van De Nieuwe Stad in Amersfoort werden wij aangetrokken door de mooie plek én de prachtige droom. Maar wat is er van deze droom tot nu toe terecht gekomen?

Inmiddels is de fysieke transformatie van de Prodentfabriek geslaagd, de ruimtes verhuurd en de rest van het gebied ontwikkelt zich langzaam maar zeker ook. Mensen vinden De Nieuwe Stad een gave plek.

Toch is ons gevoel anders:

“Wij missen de echte verbinding, het samen bouwen aan de stad. Er worden dingen geprobeerd, maar veel initiatieven sterven een langzame of snelle dood. Er is te weinig betrokkenheid.”

De Nieuwe Stad lijkt in onze ogen vaak meer een klassiek bedrijfsverzamelgebouw dan op een innovatieve microstad.

Volgens ons moet de verbinding, innovatie en waardecreatie uit de mensen, ondernemers en bewoners zelf komen.

“Wij kunnen niet op onze stoel blijven zitten en vanaf de zijlijn commentaar leveren. We nemen het heft in eigen hand en gaan zelf aan de slag.”

Ons doel is om samen met ‘bewoners’ van De Nieuwe Stad een project op te starten. We gaan hierbij uit van drie punten: we doen het samen, we streven naar een maatschappelijke bijdrage en geld is daarbij geen motivatie.

Deze uitgangspunten zijn losjes gebaseerd op de oorspronkelijke droom van De Nieuwe stad.

“Hoe mooi zou het zijn als we van De Nieuwe Stad een plek kunnen maken waarbij er meer gebeurt dan alleen geld verdienen?”

Waartoe dit gaat leiden, is nu nog onbekend. We beginnen klein en hopen stap voor stap meer betrokkenheid en maatschappelijk meerwaarde te realiseren in De Nieuwe Stad.

Gaat het ons lukken? Onze zoektocht is te volgen via videoblogs, waarin zij de kijker op intieme wijze meenemen op hun ontdekkingsreis.

Kijk snel op:

www.herbestemmingonbekend.nl