Eeuwenlang was er langs rivier de Eem in Amersfoort veel industrie. De laatste vijf jaar zijn hier op een afstand van nog geen kilometer, allerlei verschillende vormen van herontwikkeling ontstaan. Frank Strolenberg, programmamanager van het Nationaal Programma Herbestemming (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) licht vijf verschillende herontwikkelingen toe, variërend van klassieke ontwikkelmethode tot experimentele financiering.

De ontwikkeling van de vijf projecten staat ook symbool voor een veranderende manier van denken over herontwikkeling. Van groots en duur ontwikkelen tot organisch en van onderop bouwen. De hoofdpersoon in de film loopt langs vijf projecten: het kantoor van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Eemplein, de oude zeepfabriek Rohm en Haas, De Nieuwe Stad en De WAR.

Frank bespreekt de geschiedenis, de overeenkomsten en de verschillen tussen de projecten. Het totaal geeft het een mooi tijdsbeeld van hoe er gedacht werd over herontwikkeling in Nederland.

De film is onderdeel van het online magazine ‘Herbestemming.nu’. Dit is een mooi voorbeeld van een video in een digitaal magazine, waarin diverse artikelen, interviews, fotografie en film mooi tot zijn recht komen.

De film is ook vertoond ter introductie van het onderwerp herbestemming op een bijeenkomst van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Terug naar portfolio