“Goede zorg is soms ook minder zorg.”

Het programma ‘Doen of laten?’ is een landelijk programma dat zorgverleners en patiënten wil helpen bij het maken van een weloverwogen keuze of zorg gepast is bij deze patiënt. Soms is zorg immers niet effectief en kan het zelfs schadelijk zijn.

Dit programma valt onder het Citrienfonds, dat is opgericht om de Nederlandse ziekenhuiszorg te onderzoeken en te verbeteren. Dit gebeurt de komende jaren in vier verschillende programma’s.

Het Citrienfonds heeft ons gevraagd om van elk van deze programma’s korte minidocumentaires te maken.

Deze video gaat over een project dat kijkt naar de behandeling van een achillespeesruptuur. Normaal gesproken werd deze ruptuur behandeld met een operatie. Maar sinds een aantal jaren is er ook een behandeling mogelijk waarbij de patient hersteld door middel van een brace. Er is dan geen operatie nodig. Dit scheelt geld en heeft minder risico voor de patient. Een goed voorbeeld van ‘Doen of laten?’ dus.

Wij interviewden betrokkenen bij dit project. Een professor een arts en een gipsverbandmeester. Zij vertellen allemaal over hun ervaringen met de brace en leggen uit waarom die behandeling een goed idee is.

Terug naar portfolio