De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) was op zoek naar tools om de voorlichting over het onderwerp ‘omgaan met pijn tijdens de bevalling’ aan cliënten te verbeteren. Wij overtuigden de organisatie tijdens het offertetraject en hadden de eer om deze film te mogen ontwikkelen.

Het doel van de film was om vrouwen beter voor te lichten over de verschillende mogelijkheden die er bestaan om tijdens de bevalling om te gaan met pijn. Hierdoor kan een zwangere vrouw een goed geïnformeerde keus maken en krijgt ze handvaten om zich voor te bereiden op de bevalling.

We kozen voor een journalistieke aanpak om de film persoonlijk en aansprekend te maken. Aan de ene kant besloten we vier zwangere vrouwen te volgen tijdens hun zwangerschap. Hoe bereiden ze zich voor op de bevalling? Wat verwachten ze van de pijn? Na hun bevalling zochten we ze weer op en bespraken we hun ervaringen. Het proces dat deze vrouwen doormaakten is zo goed te zien en andere zwangere kunnen zich goed spiegelen aan deze vier vrouwen. Ieder had namelijk andere verwachtingen en elke bevalling bleek ook weer anders te verlopen dan vooraf ingeschat.

Naast deze persoonlijke verhalen interviewden we professionals uit het werkveld: een verloskundige, een klinisch verloskundige, een gynaecoloog en een neurowetenschapper. Zij geven hun visie op baringspijn (wat is het? hoe verloopt een bevalling?), een goede voorbereiding op een bevalling en de diverse pijnbehandelingsmethoden, zowel comfortverhogend als medicinaal.

Tenslotte ontwikkelden we samen met LUKENEWMEDIA een tiental animaties die de verschillende methoden kort uitleggen en de voor- en nadelen op een heldere en overzichtelijke manier weergeven.

Het opgenomen filmmateriaal en de animaties bewerkten we tot een lange voorlichtingsfilm waarin een compleet beeld wordt geschetst van de ervaringen en de mogelijkheden. Daarnaast maakten we een korte versie die vrouwen nieuwsgierig maakt naar de lange film. De animaties over de methoden kunnen ook los worden gebruikt.

De films worden ingezet door verloskundigen en aanverwante professionals in heel Nederland.

De lange voorlichtingsfilm is hier te bekijken:


Terug naar portfolio