‘Uitgewisseld’ is een korte documentaire die we ontwikkelden voor Youth in Action, het Europese subsidieprogramma voor interculturele uitwisseling en informeel leren.

De documentaire gaat over jongeren in Nieuw-Weerdinge, een klein dorpje in Drenthe vlak naast de Duitse grens. Bijna dertig jaar geleden kwam Allan Prosser over uit Schotland om te werken en wonen in de regio. Hij besloot jongerenwerk te gaan doen en merkte dat de gemeenschap erg gesloten was. Voor de plaatselijke jongeren was het al een wereldreis om de bus te pakken naar de stad Emmen. Alles dat uit het buitenland kwam was eng. Allan besloot de groep jongeren meer van de wereld te laten zien door middel van uitwisselingsprojecten. Daarmee hoopte hij hun wereldbeeld te veranderen. Inmiddels worden er nog steeds Europese uitwisselingen georganiseerd. Wat is er terecht gekomen van de idealen en doelstellingen van Allan Prosser? En wat heeft dit voor invloed gehad op zijn eigen leven? De film gaat op zoek naar de gevolgen van deze uitwisselingen voor het dorp.

Om het verhaal te kunnen vertellen interviewden we verschillende betrokkenen, waaronder natuurlijk Allan Prosser en de jongerenwerker Eddie Wolters die nu de uitwisselingen organiseert. Daarnaast volgden we twee plaatselijke jongeren, Michel en Roy, tijdens de uitwisseling van dat jaar. Wat leren en ervaren zij tijdens deze twee weken? Tenslotte bezochten we twee oud-deelnemers Gerjanne en Erik en vroegen naar wat voor invloed de uitwisseling heeft gehad op hun leven.

De documentaire ging in première in multifunctioneel centrum De Badde in Nieuw-Weerdinge. De documentaire is vertoond op diverse bijeenkomsten over het Europese subsidieprogramma Youth in Action (nu: Erasmus+). Ook Europees gezien is de documentaire opgepikt door diverse organisaties.

Terug naar portfolio