Herbestemming Onbekend is een bijzonder filmproject van GGTV. We hebben door middel van videoblogs (alle videoblogs zijn hier te bekijken) onderzoek gedaan naar community building in De Nieuwe Stad in Amersfoort. Op zoek naar meer verbinding wilden we samen met andere gebruikers een project starten in De Nieuwe Stad. We kwamen tot een projectplan en toen lag het stil.

Het blijkt toch lastig om mensen in beweging te krijgen. Uit onderzoek binnen De Nieuwe Stad blijkt dat 70% van de gevestigde ondernemers graag meer verbinding wil, nog eens 20% wil aanhaken bij concrete plannen en 80% van de ondernemers voelt zich onderdeel van De Nieuwe Stad. Hoe kan het dan dat er toch elke keer weer hetzelfde kleine clubje op dit soort initiatieven af komen? Is het tijdgebrek? Is het een gebrek aan concrete acties? Of gaat het altijd zo?

Om antwoord te krijgen op deze vragen bezochten we drie vergelijkbare gebieden in Nederland: Plan-B in Eindhoven, het Havenkwartier in Deventer en De Binckhorst in Den Haag. Met de camera in de hand interviewden we sleutelspelers uit deze gebieden en onderzochten we diverse samenwerkingsverbanden. Wat zijn de succesfactoren?

Deze zoektocht leverde de korte documentaire Herbestemming Onbekend op. De website van Herbestemming Onbekend geeft je de mogelijkheid om de documentaire in zijn geheel of per gebied te bekijken.

Wat kun je verwachten?

Plan-B Eindhoven

Plan-B in Eindhoven is gevestigd in een oude Philips fabriek, waar vroeger semi-conductors werden gemaakt.  Eigenaar Heijmans besloot het gebouw te herbestemmen tot nieuwe creatieve hotspot. In het gebouw zijn inmiddels meer dan 90 creatieve ondernemers gehuisvest, waaronder DJ’s, kunstenaars, fotografen en designers.

Uniek aan Plan-B is dat er vanaf het begin een programmamanager is aangesteld die de mensen in het gebouw samenbrengt en projecten initieert en ondersteunt.

Wij gingen in gesprek met drie huurders van Plan-B en programmamanager Anne Veenstra over hun aanpak en ervaringen.

Havenkwartier – Deventer

Het Havenkwartier is een karaktervol gebied waarin industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca, bouwen en wonen gecombineerd worden met een nog werkzame binnenhaven.”

We spraken met pionier Albert Dedden van SpaceCowboys over de ontwikkeling van het Havenkwartier en welke stappen zij hebben gezet tot meer onderlinge samenhang. Dennis Platvoet vertelt over het succesvolle LOS Festival dat is ontstaan in het Havenwartier en Bart Folmer van zomerbar PIKNIK over het belang van een ‘buurtkroeg’. Daarnaast wordt duidelijk waarom het Havenkwartier steeds meer een normale woonwijk wordt.

De Binckhorst – Den Haag

In Den Haag ligt het industriegebied De Binckhorst. Waar dit gebied tot een paar jaar geleden niet de beste naam had in Den Haag is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot ‘place to be’ in de hofstad. In het gebied vind je zeer uiteenlopende bedrijven, gebouwen en creatievelingen.

We spraken met Sabrina Lindemann van OpTrek en I’M BINCK over het betrekken van gebruikers bij het ontwikkelingen van een gebied en het creëren van een community. Krijn Christiaansen richtte samen met 8 bedrijven een geheim genootschap op. We spraken hem en twee van de leden over hun ervaringen. Tenslotte richtten we onze camera op een mooie samenwerking die is ontstaan vanuit de maandelijkse netwerkbijeenkomsten in De Binckhorst: B-Parks.

Credits

Herbestemming Onbekend is een film van: Arjen Hoeve & Matthijs de Raad Muziek: Roel Vennix Beeldmateriaal I’M BINCK Festival: Marsel Loermans Beeldmateriaal LOS Festival: Niek Doup Grafische vormgeving: Harry Prins

Met dank aan: Anne Veenstra, Zeynep Dag, Pieter Lepelaars, Edwin Verbruggen, Dennis Platvoet, Albert Dedden, Bart Folmer, Maaike Folmer, Mieke Conijn, Sabrina Lindemann, Mannou Weerdenburg, Frank Immerzeel, Victor de Vries, Paul de Vos, Krijn Christiaansen

Deze documentaire is mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling lokale journalistieke producties van de gemeente Amersfoort.

Terug naar portfolio